Er komt meer kijken bij het kopen van een woning dan je misschien denkt

Op het moment dat je besluit om te gaan verhuizen naar een koopwoning komen er een hele hoop andere dingen bij kijken dan enkel de verhuizing. Dit begint vaak bij het berekenen en aanvragen van een hypotheek en zoeken van een notaris. Hoe je dit het beste kan aanpakken en makkelijker de verhuisperiode doorkomt is hieronder beknopt beschreven.

Hypotheek aanvragen, hoe zit dat?

Zoals als eerder genoemd is een van de eerste stappen het aanvragen van de hypotheek. Dit doe je bij een hypotheekverstrekker, dit is als het ware de partij waarvan je het geld krijgt. Maar voor dat je de hypotheek aan kan vragen, heb je eerst te maken met een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur is er, zoals het woord zelf al zegt, om jou te adviseren bij het aanvragen van de hypotheek. Zo kunnen zij jou bijvoorbeeld helpen met hypotheek berekenen met overwaarde. Om een hypotheekadviseur te vinden, kun je vaak het internet raadplegen. Hier zijn velen partijen te vinden die in dit gebied opereren, neem bijvoorbeeld van bruggen adviesgroep.

Wat je moet weten over de notaris

Hierna is er de notaris, zijn taak is om de afspraken met jou door te nemen en vast te leggen in het Kadaster. Ook tekent de notaris namens de geldverstrekker de opgestelde overeenkomst. Zo weten jij en de geldverstrekker dat de overdracht eerlijk gebeurt. Vanaf dit moment hebben jij en de geldverstrekker een afspraak over de overdracht van het geld, dit is vaak een maandelijkse geldsom die jij moet overmaken naar de geldverstrekker. Wel is het zo dat de notaris een dienst voor jou uitvoert, wat betekent dat jij verplicht bent de notaris te betalen voor de geleverde dienst. Voor het kopen van een huis kan je gemiddeld uitgaan van een totale som van 1500 euro voor de notaris. Toch is het een goed idee om voordat je een notaris kiest een offerte op te vragen bij meerderen notarissen. Dit kan je flink wat geld besparen.

Al met al is het best een grote lijst met zaken die je op orde moet krijgen als je wilt verhuizen naar een koopwoning. Het belangrijkste om te onthouden is dat er drie partijen naast jou betrokken zijn bij het kopen en verkopen van het huis. De hypotheekverstrekker, hypotheekadviseur en de notaris. Ze hebben allemaal een eigen taak, maar werken samen om ervoor te zorgen dat de overdracht zo soepel en eerlijk mogelijk verloopt. Zowel jij als de verkoper moeten na afloop immers tevreden zijn.